Alcea (Hatmi)

Buradanara Paylaşımları

Alcea (Hatmi) tek, iki ya da çok yıllık ve genellikle uzun otlardan oluşan bir cinstir. Genellikle dik ve dalsız bir gövdeye sahip olup tüy örtüsü durumu yıldızsıdır. Yaprak ayası sıklıkla loblu ya da dişli ve uzun saplı, çiçekleri tek, küme ya da salkım halindedir. Ek çanak bölümleri genellikle 6, nadiren 7 ila 9 arası sayıdadır. Taç yaprak 30 mm ya da daha uzundur. Başçık genellikle sarı renklidir. Yarılan meyve yapısında olup on beş üzeri bölüme ayrılmıştır.

Tohumları çevreye dağılır ve yabani ot gibi her yerde kendiliğinden biter. Alcea rosea türünden yüzlerce melez, kültivar, hibrit olarak çiçekleri son derece güzel, şık, göz alıcı olan gülhatmi çeşitleri geliştirmişler. Beyaz, kırmızı, pembe, sarı, turuncu, ebruli, açık – koyu tonlarda renklere sahip katmerli ve katmersiz çiçek açan yüzlerce hatmi çiçeği çeşitleri var. Hatta siyaha yakın renkte, çok koyu bordo rengi çiçek açan bir çeşidi bile var: Alcea rosea ‘Nigra’.. Bodur ama gösterişli çiçekli çeşitleri de türetilmiştir.

Fotoğraf: Fazlı Yurtsever

Alcea rosea – hatmi çiçeği iyi güneş ister. Gölgeli yerlere uygun bir bitki değildir. En azından günde 4 saat kesintisiz direkt güneş gerekir.

Hatmiler ilkbahar ortasından itibaren veya yazın başlayarak uzun bir gövde üzerinde çiçekler açar. Çiçek açan uzun gövde genelde 1 – 1.5 metre kadar olup toprağın yapısına ve sulama durumuna göre 2 metreyi geçer. Ve hatta 5-6 metre bile uzarlar. Çiçek açması topraktan çıkan dalların çiçek aça aça uzamaya devam etmesiyle oluyor. Verimsiz toprakta olan ve su sıkıntısı çeken hatmiler yan dal vermez.

Toprak seçmez. Toprağın pH derecesi pek önem taşımaz. Sadece fazla asitli ve aşırı kireçli olmamalı. Çiçek rengine göre toprak ihtiyaçları biraz farklıdır. Genel olarak, koyu renkli çiçek açanları kumlu, havadar, çabuk su kaybeden toprakları, açık renk çiçek açan hatmiler ise killi toprakları sever. Orta verimli bir toprakta gübreye ihtiyaç duymadan gayet iyi yetişirler. Çok fakir topraklarda ise hatmi çiçeği için en uygun gübre koyun gübresidir.

Susuzluğa direnci büyüktür. Fakat susuz kalan hatmi tek dal veya birkaç dal olarak ve fazla yükselemeden sınırlı sayıda çiçek açacaktır. Toprağı uzun süre kupkuru kalmayacak şekilde aralıklarla sulamalısınız. Böylece daha iyi gelişip serpilir ve çiçek açma dönemi sonbahar ortalarına kadar sürer. Tabii bu sırada boyları bir hayli uzar.

Uzun yıllık hatmiler ise her yıl yeniden çiçek açar. Uzun yıllık olması aslında çiçek açtıktan sonra kökten yavru fideler üretmesine bağlıdır. Bu da çeşitlerine göre değişir. Dipte yavru fideler oluşmuşsa çiçekler solduğunda ana dalı vakit kaybetmeden dipten kesmelisiniz ve susuz bırakmamalısınız. Ki kökler yavru fideleri beslemeye yönelsin, yani onların kökü olsun. Yoksa büyük bir ihtimalle ana dal ölürken kökler ve yavru fideler de ölecektir. Bunlar kışı geçirip ilkbahar ortasından itibaren çiçeklenmeye başlar.

Cins Avrasya’ya özgü olanbitki tutkuyu simgeler.

Araç çubuğuna atla