Pelargonium hortorum (Kemer Sardunyası): Bahçenizin Renkli Yıldızı

Botanik adı Pelargonium x hortorum olan Kemer sardunyası, Pelargonium inquinans ve Pelargonium zonale türlerinin bir melezidir. Halk arasında bahçe sardunyası olarak da bilinir. Kısa bir çalı olarak 30 ila 60 santimetre yüksekliğe ulaşan, dik ve çok ince tüylerle kaplı bir sardunya türüdür.

Fotoğraf: Fazlı Yurtsever

Yapraklar böbrek şeklinde, basit ve biraz pürüzlü kenarlara sahiptir. Güzel yapraklarına ek olarak, narin çiçekler taşırlar. İlkbahar başından yaz sonuna kadar açan çiçekler çoğunlukla beyaz, pembe, mor, kırmızı, turuncu ve pembe tonlarında, yarı-çift veya ikili çiçek topları şeklindedir.

Kemer sardunyası bakımı nasıl yapılır?
Ev balkonlarında bahçelerde ve teraslarda bakımını yapabileceğiniz kemer sardunyasının doğru ekimi için havanın en az 15 derece olması gerekmektedir. Fazlalık suyu atmaya yarayan delikleri olan saksılarda yetiştirilmesi daha doğrudur. Bunların yanında doğru bir bakı yaparak kemer sardunyası yetiştirmek için bilinmesi gerekenler ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Toprak ve konum nasıl olmalı?
Kemer sardunyasının bakımının yapılacağı alan mutlaka güneşli olmalıdır. Kemer sardunyası karanlık ortamlarda büyüyemeyen bir çiçek türüdür. Yarı gölgeli alanlarda da çiçek açar ancak en doğru bakım için dolaylı ya da direkt olarak güneş ışığı alabileceği bir yerde yetiştirmek gerekmektedir. Kemer sardunyası ne kadar çok güneş ılığı alırsa o kadar çok çiçek açacaktır. Bunun yanında toprak olarak geleneksel saksı toprağı olan komposit ya da yüzde 30 perlit tercih edilebilir. Kuvvetli rüzgar alan yerlerde bırakmamak da sürgünlerini korumak için gereklidir.

Araç çubuğuna atla