Dağ sümbülü (Muscari neglectum), Hyacinthaceae familyasından bataklık alanlar ve tarlalarda yaşayan soğanlı ve otsu bir bitki türüdür. Koyu maviden siyahımsı maviye değişen üst kısmı beyaz aşırı yayılıcılığı ile bilinir.
4 ila 30 cm büyüyebilen soğanlı bitkilerdenedir. Soğanı yumurtamsı ve 1 ila 1,25 cm çapındadır. Yapraklar 3 ila 6 arası sayıda, şeritsi ila şeritsi mızraksı, 6 ila 40 cm uzunluğunda ve 2 ila 8 mm genişliğinde ve parlak yeşil renklidir. Sıkapa ve yapraklar genellikle aynı uzunluktadır. Çiçek kurulu sıkı, 1 ila 4 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 2 cm genişliğindedir ve 20 ila 40 arası çiçek barındırır. Çiçekler koyu mavi renklidir ve uçları beyaz lobludur. Bu loblar tırtıklıdır. Meyve zamanı çiçek kurulu uzar ve gevşer. Kapsül genişçe yumurtamsı ila dairesel ve 7 ila 9 mm uzunluğunda ve 8 ila 10 mm genişliğindedir. Mart, nisan ve mayıs aylarında çiçek açar.
Doğal olarak doğu Avrasya’da yayılış gösteren ormanlık alan, çalılık, deniz kenarı, çayır ve kayalık yamaçlar görülür.
Tıpkı diğer dağ sümbülü türleri gibi gruplar hâlinde bulunurlar. 20-40 çiçek tek bir salkımda toplanır. Bu bitkinin çiçekleri çok miktarda balözü salgıladığından arılar için çok değerlidirler.
Dilimizde Arap üzümü, Dağ sümbülü, Cavurbaşı, Gavurbaşı, Kargasoğanı ve Saçkıran adları ile bilinmektedir.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilen bitkinin cins adı Antik Yunanca misk kokulu anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türler hoş kokuları ile bilinir. Cinsin Türkçe adı olan müşkürümün, cinsin adından türetildiği anlaşılmaktadır. Tür adı Latince gözden kaçmış anlamına gelir. Türün Muscari armeniacum olarak kaydedilen herbaryum örneğinden tanımlanmasına işaret eder. M. neglectum siyahımsı mavi renkli iken M. armeniacum gökyüzü mavisi veya menekşe renklidir. M. armeniacum’un çiçekleri uzatılmış ve korolla lobları yayıktır. M. neglectum’un alt çiçekleri daha koyu iken üst çiçekleri daha açık renklidir.
Soğanı zehirlidir.