Tanımı
Balıkçılgiller familyasından bir kuş türüdür .
Bilimsel Adı: Ardea cinerea .
Diğer adlandırmalar: Kül rengi balıkçıl, Adi gri balıkçıl
Gri balıkçıl (Ardea cinerea), balıkçılgiller (Ardeidae) familyasına ait bir kuş türü olup leyleksigiller takımından balıkçıgiller familyasına bağlıdır.
90-100 cm uzunluğunda, 175-195 cm kanat açıklığı ve 1-2 kg ağırlığıyla büyük bir kuş olup , yukarısı büyük ölçüde gri ve aşağısı kirli beyaz tüylere sahiptir.
Dört tane alt türü bilinir:
Ardea cinerea cinerea Linnaeus, 1758. Avrupa, Afrika, batı Asya.
Ardea cinerea jouyi Clark, 1907. Doğu Asya.
Ardea cinerea firasa Hartert, 1917. Madagaskar.
Ardea cinerea monicae Jouanin & Roux, 1963.
Benzeri Amerikalı büyük mavi balıkçıldan, ondan biraz daha büyük olması ve kestane rengi-kahverengi böğürleri ve uylukları ile ayrılırlar.
Sığ suda beslenirler, uzun gagalarıyla balık veya kurbağaları yakalarlar.
Balıkçıllar hem de küçük memelileri ve kuşları da yiyebilirler.
Büyük, soluk renkli olan gri balıkçılların kalın ve kama şeklinde gagaları ve dik durdukları zaman genellikle geriye çektikleri kambur ve uzun boyunları vardır.
Erişkinler lekesiz soluk gri, beyaz ve gri-siyahtırlar, siyah sürmesinin kestiği beyaz başı ve başının her iki yanında küçük siyah süs tüyleri vardır. Boynu ve göğsü beyaz, boynunun ön alt tarafı siyah benekli, böğrü siyahtır.
Ergeni daha gri, daha mat ve başı soluk gridir.
Gagası yeşile çalan sarıdır ve ilkbaharda pembe ya da turuncuya döner.
Kanat altı koyu gridir.
Ardea cinerea
Habitatı
Her çeşit sığ suda, tatlı su , acı su ya da tuzlu su, derinliği az olan akıntısı yavaş kanallarda, durağan ya da akan su bölgesinde yaşayabilir; gölgelik ve yuvalık olduğu için ağaçlık alanları tercih ederler.
Tür iç kısımlardaki geniş nehirlerde, dar ırmaklarda, akarsu kıyılarında, suni havuzlarda, balık havuzlarında, bataklıklarda, taşkın su ovalarında, saz bataklıklarında, pirinç tarlalarında ve diğer sulamalı alanlarda, havzalarda, hendeklerde, kanallarda, iç deltalarda, adacıklarda bulunur.
Ardea cinerea
Yuva başarılı yılların ardından tekrar kullanılabilen, genellikle 50 m’ye kadar uzun bir ağacın tepesine yerleştirilen sabit bir platformdur, fakat ayrıca yerde veya yamaç kenarlarında, saz yataklarında ya da çalılıklarda olabilir.
Saz yataklarında yuvalar sazlardan yapılmış olabilir, ve yer yuvaları küçük taşlar ve molozlarla çevrelenmiş çukurlarda olabilir.
Tür yaygın olarak koloniler halinde yuvalanır, ve yuvalanma alanları tipik olarak tercih edilen beslenme alanlarından 2-38 km ( uçma mesafesi) uzağa yapılmıştır. Ara sıra daha yükseklerde üremesine rağmen, deniz seviyesinden 500 hatta 1,000 m yükseklere kadar görünebilir
(Ermenistan’da 2,000 m. kuzey – batı Hindistan Ladakh’ da 3,500-4,000 m.)
Ülkemizin kışı ılıman sulak alanı bol olan yerlerde görülen en yaygın balıkçıl türlerindendir.