Dianthus erinaceus var. alpinus Boiss (Küme karanfil)

Buradanara Paylaşımları

Türkiye endemiği bir bitki, Dianthus erinaceus Boiss. var. erinaceus, Ege bölgesindeki 4 dağın tepelerinde yaşar. Birey sayısı Spil dağında en çok, Sarıkaya Tepe’de en azdır. En geniş yayılış alanı Nif dağındadır.

Fotoğraf: Fazlı Yurtsever

Görsel Kazdağı doğa parkında çekilmiştir.


Bodur, her mevsim yeşil, yanlara doğru yayılarak genişleyen ve yılda 2 kez çiçeklenme dönemi yaşayan bir karanfil türüdür. Anavatanı Türkiye olan bitki, yurdumuzun endemik bitkilerinden biridir. Dona ve aşırı sıcaklara dayanıklı, bakımı kolay ve hızlı büyüyen bodur – çim karanfillerden biridir. Bahar sonuna doğru ve yaz başında çiçeklenen bitki yeniden sonbahar sonu gibi çiçeklenir. Çiçeklenme mevsim ısısına bağlı olduğundan bulunduğunuz bölgeye göre tarih değişebilir.

Saksı ve çiçek tarhlarında, kayabahçelerinde dikime uygun bir bitki olup besince zengin, humuslu, drenajı çok yüksek toprakları tercih ediniz.

Çok yıllık kalıcı endemik bitki olup Hafif tınlı toprakları sever. Geçirgenlik önemli olduğundan toprağına cürüf, lav taşı, pomza, dere kumu ve ya dalaman çakılı karıştırabilirsiniz. Aydınlık bol ışık alan yerlere dikmeyi tercih edilir.

Sıcak yaz aylarında düzenli sulama gelişimini destekler. Ancak bitki kuraklığa oldukça dayanıklıdır. Sıcak ayların gelmesi, havadaki nemin artması ile aşırı sulamadan kaynaklanan mantar hastalıklarına karşı hastalık oluşmadan ilaçlamanın faydası vardır. Sulama yapılırken, birbirine çok yakın ve sıkışık yaprakları üzerinden sulamak yerine dipten yavaşça sulamayı tercih ederseniz hastalığın oluşmasına önlem almış olursunuz.

Gübreleme bahar girişinde yapılmalı, aşırı gübrelemeden kaçınılmalıdır.
Saksı yetiştiriciliğine uygun, kayabahçelerine yakışan bir bitkidir. Yıllarca gelişerek güzelleşir. Kök ayırma yöntemi ile çoğaltılabilen bitki; bodur ve her dem yeşil bitkilerin bulunmasını istediğiniz alanlara dikilebilir.

tr_TRTurkish
Araç çubuğuna atla