Anavatanı Asya, Avrupa ve Afrika’dır. Yaklaşık 300 türü vardır. Yaprakları 2,5-3 cm arasında farklı boyutlardadır. Kırmızı meyveleri vardır. Mayıs-Haziran aylarında beyaz ya da pembe renk açan çiçekleri tek ya da şemsiyemsi salkım biçimde olur. Soğuğa çok dayanıklıdır. Özellikle kış boyu üzerlerinde kalan küçük meyveleri ile peyzaj çalışmalarında; kaya bahçelerinde, alanların kenarlarına bordur, çit, perde veya yer örtücü olarak yaygın şekilde kullanılırlar.
50 cm ila 1 metre büyüyebilir ve 1,5 metre genişliğe ulaşabilir. Dalcıklar siyahımsı kahverengi ve silindiriktir.
Ters yumurta biçimindeki kalın yaprakları dökülücü ya da kısmen dökülücü olup 1-1,5 cm boyundadır. Kenarları düz,çok kısa saplıdır. Cilalı gibi parlak yeşil yapraklar sonbaharda parlak kırmızı renk alırlar. Yaprak sapı 1 ila 3 mm uzunluğunda ve havlıdır.
Güz aylarında 6-8 mm çapında ,olgunlukta kırmızı renkli küresel meyveler sürgünlere almaşlı olarak dizilidirler. sonbahara doğru kızarırlar.
Çiçekler 5 ila 7 mm çapında ve pembe ila beyaz renkli olup nisan ayında açarlar
Meyveler parlak kırmızı renkli ve küresel ila elipsoittir. 6-8 mm çapında ,olgunlukta kırmızı renkli küresel meyveler sürgünlere almaşlı olarak dizilidirler. sonbahara doğru kızarırlar. Kış ortasına kadar bitki üzerinde kalırlar. Meyveleri zehirli olabilir.
Cotoneaster horizontalis doğal olarak Çin’de yayılış gösterir ancak peyzaj bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde dikilmektedir.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilen Cotoneaster horizontalis her türlü toprakta yaşar .Kirliliğe dirençlidir. Çelikle, tohumla üretilebilir.
Genellikle park ve bahçelerde görülüp dilimizde Yayılıcı dağ muşmulası adı ile bilinmektedir.
Cins adı Antik Yunanca ayva gibi anlamına gelir. Muhtemelen meyvelerin tadına işaret etmektedir. Tür adı Latince yatay anlamına gelir. Türün dal yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “ramis ramulisque horizontalibus” olarak belirtilmiştir.