Cotinus coggygria Güney Avrupa ve Çin kökenli olup ülkemizde çoğunlukla Akdeniz kıyılarındaki maki alanlarının bulunduğu bölgelerde görülür.
Cotinus coggygria, 2 ile 5 metreye kadar boylanabilen, tüysüz ve dibe doğru daralan kısasaplı 2 ile 3 santimetre uzunluğunda yaprakları olan ve kışın yapraklarını döken çalımsı bir bitkidir. Çekirdekli sulu meyveleri çarpık armut biçimindedir. Meyvelerin içinde böbrek şeklinde tek tohum bulunmaktadır. Bitkinin yapraklarının üst yüzü tüysüzdür. Yaprakların alt yüzü morumsu yeşildir. Yapraklarında sonbaharda menekşe moruna yakın koyu kırmızımsı bir renklenme görülür. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Taç yapraklı çiçekleri bulunan bitkide çiçeklenme çok kısa sürer. İpliksi dallı, ince tüylü ve salkımlar halinde bulunur. Yeşil, mavi-yeşil renkte olup peruğu andıran meyveleri parlak görünümlüdür. Sonbaharda meyveler tüylü saplar üzerinde asılı kalır.
Çalılık ve ormanlık alanlarda görülen Cotinus coggygria dilimizde Duman ağacı, Pamuklu sumak, Boyacı sumağı, Sarı boya, Sarı can ve Sarı yaprak adları ile bilinmektedir.
Cins adı Antik Yunanca yabani zeytin anlamına gelir. Ağaçtan morumsu bir renk elde edilir. “cotinus” kelimesinin, Antik Yunanca kokkinos (κόκκινος) kelimesinden gelmesi muhtemeldir. Kelime “canlı kırmızı” anlamına gelir ve bitkinin güz aylarda yapraklarının aldığı kırmızı renge işaret ediyor olabilir. Tür adı Antik Yunanca morumsu kırmızı anlamına gelir. Bitkinin yapraklarının güz aylarında aldığı parlak renklere işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Cocconilea coccygria”dır. Tohum zamanı pembe, mor, beyaz gibi çeşitli renklerde tüyler belirir ve uzaktan bakıldığında ağaçtan duman çıkıyormuş izlenimi verir, bu görünüm duman ağacı adını açıklar.
Plinius: Coccygia olarak bilinen ağaç pappusları (sorguç) belirdiğinde meyvesi kaybolur, bu başka bir ağaçta görülmez (Burada kastedilen tohumların pappusların içinde görünemez halde olduğudur, gerçekte tohumlar kaybolmaz).
Yaprakların yenilebilir olduğu rapor edilir.
Safra söktürücü, ateş düşürücüdür ve gözle ilgili çeşitli rahatsızlıklarda başvurulur.
Hassas insanlarda dermatite neden olabilir.
Yaprak ve çiçeklerden elde edilen yağ, mango kokusuna sahiptir. Kök ve gövdeden sarı boya elde edilir.