Crocus keltepensis (Keltepe çiğdemi)

Buradanara Paylaşımları

Crocus keltepensis kormu ovoid ila yarı küresel, 1 ila 1.5 cm. çapındadır. Yapraklar 3 ila 6 arası sayıda, koyu yeşil renkli, 1.5 ila 2.2 mm. genişliğindedir. Brahte ve brahteol membranöz, belirgin, soluk kahverengidir. Çiçekler 1 ila 2 arası sayıda, soluk ila koyu leylak renklidir. Boğaz sarı turuncu renklidir. Filament sarı renklidir. Anther ok biçimlidir.

Fotoğraf: Fazlı Yurtsever

Doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösteren bitki orman açıklıkları, yamaç ve alpin çayırlarda görülür. Belge görselleri Kazdağları Ayvacık mevkiinde fotoğraflanmıştır.

Dilimizde Keltepe çiğdemi adı ile bilinmekte olup Mart ve Nisan ayları arasında çiçek açar.

Cins adı Tanrı Hermes’in arkadaşı Crocus’un (κρόκος) adını taşımaktadır. Bir gün iki arkadaş disk atma alıştırması yaparken Hermes, kazayla Crocus’u öldürür. Crocus’un öldüğü yerden küçük bir çiçek çıkar, Crocus’un kanı çiçeğe dökülür. Çiçeğin merkezinde görülen kırmızı renkli uzantılar (ercik) Crocus’un kanıdır. Bitkinin adı ile ilgili ikinci rivayette ise; Crocus adında bir genç orman perisi, Smilax adında bir çoban kıza âşık olur ancak aşkı karşılıksız kalır ve bu aşk nedeniyle tükenerek çiğdem çiçeğine dönüşür ya da öldüğü yerden çiğdem çiçekleri çıkar. Bu hikâyede adı geçen çoban kız Smilax ise, tırmanıcı Smilax (melocan) bitkisine dönüşür. Son rivayet ise Zeus ve Hera’nın birlikte uzandığı çimenlerin arasından, onların aşklarının yüceliği ile çıkmıştır. Tür adı Latince Keltepe anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Günümüzde Kartepe olarak bilinmektedir. Literatüre çok yakın bir zamanda (2019) girmiştir. Türün daha önce toplanan örnekleri Crocus biflorus subsp. pulchricolor (çakır çiğdem) adı ile kaydedilmiş olmasına rağmen Yüzb. tarafından yapılan çalışma ile ayrı bir takson olduğu tespit edilmiştir. Yazar bitki için Keltepe çiğdemi adını önermiştir.

Araç çubuğuna atla