Nemoptera sinuata (Uçurtma böceği)

Buradanara Paylaşımları
Fotoğraf: Fazlı Yurtsever

Nemoptera sinuata, Nemopteridae ailesi içinde ülkemizde uçurtma böceği olarak bilinen bir türdür olup , özellikle Bulgaristan, Doğu Trakya, Yunanistan ve Kuzey Makedonya’da bulunan Balkan yarımadasında, ülkemizde de marmara bölgesinde rastlanılmıştır. Ormanlarda ve açık otlaklarda yaşarlar ve nehir geçitlerinin yakınında da uçarlar.

Kesin olmamakla birlikte, bireyler 16 mm uzunluğunda ve 55 mm kanat açıklığında olduğu bilinmektedir.


Hayat hikayesi

Nemoptera sinuata esas olarak günlük bir uçucu böcektir. Uçuş dönemi Mayıs ortasından Haziran sonuna kadar sürer. Yalnızca 17°C’nin üzerinde sıcaklıklarda, rüzgarsız veya çok az rüzgarlı havalarda ortaya çıkarlar.

Öncelikle polenle beslenir. Çalışmalar, Nemoptera sinuata’nın öncelikle Alyssum murale, Cota austriaca ve Achillea coarctata’nın polenleriyle beslendiğini göstermiştir.


Yumurtalar toprağa bırakan dişiler sabahın erken saatlerinde 70’e kadar yumurta bırakır. Yumurtalar yumurtadan çıkana kadar 23-25 gün uykuda kalır.

Diğer dantel kanatlılardan farklı olarak, lavralar öncelikle otçul olup bitki özsularına düşkündürler..

Fotoğraf: Fazlı Yurtsever
Araç çubuğuna atla