Kanatlı Komşumuz: Serçenin (Passeridae) Gizemli Dünyası Serçe

Buradanara Paylaşımları

Serçe, Passeridae familyasını oluşturan, insanlara yakın çevrelerde yaşayan, göçücü olmayan, konik gagalı kuş türlerine verilen ad.

Özellikleri
11–12 cm boyunda, 50 kadar türü vardır. Genellikle kahverengi, siyah ve boz renklidirler. Büyük sürüler meydana getirirler. Afrika’da pirinç tarlalarına büyük zarar veren altın serçe sarı tüylüdür. İnsanların çevresinde yaşayan evcil serçenin, sırt ve kanatları kahverengi, karın kısmı gridir.

Erkeklerin gerdanında siyah bir leke bulunur.

Dişiler daha sönük renklidir.

Serçe (Passer montanus) – Didim

Habitat ve beslenme
İnsanlara yakın çevrelerde ve tarlalarda bulunur. Sürüler halinde de yaşarlar. Meyve ve böceklerle beslenirler. Göçmen değildirler. Çekirdek ve ekmek artıkları da yerler.

Üreme
Ağaçlara, kovuklara, çatı altlarına derme çatma yuvalar yaparlar. Boş kırlangıç yuvalarına da yerleşirler. Dişi, kahverengi benekli 4-5 adet beyaz yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 11-12 gün sürer. Yavrular yumurtadan çıktıktan iki hafta sonra yuvayı terk ederler. Eşler bir yaz süresince 3-4 defa yavru çıkarırlar.

Dağılımı
Avrupa, Asya ve bilhassa Afrika’da büyük sürüler halinde dolaşırlar. Amerika ve Avustralya’ya sonradan götürülmüşlerdir.

(Kaynak: Wikipedia)

Araç çubuğuna atla