Şirince: Kaçışın Adresi

Buradanara Paylaşımları

Şirince, İzmir’e bağlı Selçuk ilçesine ait bir mahalledir. Şirince’nin tarihi dokusu oldukça zengindir ve köy, taş evleri, dar sokakları ve geleneksel mimarisi ile dikkat çeker. Osmanlı ve Rum mimarlık özelliklerini taşıyan bu köy, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.

Tarihi dokusunun yanı sıra Şirince, üzüm bağlarıyla ünlüdür. Köy, özellikle üzüm yetiştiriciliği ve şarap üretimi ile bilinir. Şirince’nin çevresi, doğal güzellikleri, tarihi mekanları ve geleneksel atmosferi ile turistlerin ilgisini çeker.

Bu mekanlardan bazıları aşağıda sıralanmış olup, yolunuz düştüğünde aklınızda bulunsun derim.

Şirince Köy Meydanı:
Şirince’nin merkezi meydanı, dar taş sokakları ve geleneksel mimarisi ile ünlüdür. Meydan, çevresindeki tarihi evlerle çevrili olup ziyaretçilere köy atmosferini yaşatır. Meydan üzerinde yerel el sanatları satan dükkanlar, kafeler ve restoranlar bulunabilir.

Şirince Aziz Demetrius Kilisesi

Mübadelenin ardından Şirince köyü ‘ne Makedonya ve Selanik’ten gelen Türklerin yerleşmesiyle Kilise kısa bir dönem cami olarak kullanılmıştır. Ardından terk edilerek metruk hale gelmiştir. Şirince köyü içerisinde yer alan kilise daha sonra restore edilerek ziyarete açılmıştır.
 

Kilisenin içinde tavanda, yanlardaki nişlerde kısmen korunmuş freskler mevcuttur. Duvarlarda ve zeminde görülen devşirme malzemenin İsa Bey Camii ve St. John Kilisesi’nden getirildiği söylenmektedir.

St. John Baptist Ortodoks Kilisesi

Şirince’ de yer alan ve inşası 1805 yılına uzanan Aziz John Baptist Kilisesi, bölgenin önemli tarihi değerlerinden biridir. Daha önceleri yerinde başka bir kilise olduğu tahmin edilen Şirince kilisesi, eski yapının yıkılması üzerine yeniden inşa edilmiştir.

Şirince ‘de bulunan Kilise kapısı üzerinde yer alan kitabeye göre 1832 yılında yeninden inşa edilmiştir. Restorasyon çalışmaları ile hayat Şirince Kilisesi tekrar gün yüzüne çıkarılmıştır. Kısacası kilisenin günümüzdeki haline gelmesi için birkaç kez onarım görmesi gerekmiştir. Şirince Aziz John Baptist Kilisesi üç nefli ve dikdörtgen planlıdır.

Bugün Kilise konum olarak Şirince içerisinde özel mülkiyette olup, içerisinde şarap tadımlarının yapıldığı mahzen ve kafe bulunmaktadır. Bahçesinde ise bir dilek havuzu bulunan Aziz John Baptist Kilisesi’ nin havuzu iki bölümden oluşmaktadır.

Taş Mektep Müzesi

Sergi olarak faaliyete geçen tarihi okul binası, 1906 yılında İzmir eğitim şirketi Homer tarafından kurulmuştur. Okul binası boyutları nedeniyle “Büyük Okul” olarak adlandırılmıştır. 1921-1922 eğitim-öğretim yılına kadar Rum okulu olarak hizmet veren binada, yıllara göre 250 ile 370 kadar öğrenci eğitime devam etmiştir.


Sengel Group, 1996’dan bu yana Şirince Artemis Restaurant & Şarap Evi olarak hizmet verdiği tarihi okul binasında, Şirince-Taş Mektep Sergisi’ni kurarak, Şirince’ye yeni bir ziyaret yeri kazandırmıştır.

Şirince Taş Evleri:


Köy, genellikle taş evleriyle ünlüdür. Bu taş evler, Osmanlı ve Rum mimarisini yansıtarak geleneksel bir köy atmosferi oluşturur. Birçoğu restore edilmiş olan bu evler, ziyaretçiler için konaklama birimleri olarak hizmet verir.

Şirince Şarap Kilerleri:
Şirince, üzüm bağları ve şarap üretimiyle ünlüdür. Köyde birkaç şarap üreticisi bulunmaktadır. Ziyaretçiler, bu kilerleri ziyaret ederek Şirince’nin ünlü şaraplarını deneyebilir ve satın alabilirler.

Günümüzde, Şirince turistik bir destinasyon olarak önemini korumaktadır. Ziyaretçiler, tarihi evleri, şarap üretim tesislerini ve yöresel lezzetleri keşfetmek için köye gelirler. Şirince’deki taş evler genellikle restore edilmiş ve turistik konaklama birimleri haline getirilmiştir.

Araç çubuğuna atla