Sinapis arvensis (Yabani hardal)

Buradanara Paylaşımları

Bazı kaynaklarda Rhamphospermum arvense adı ile geçmektedir. 30-60cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir bitkidir. Gövde alt kısımları genellikle çok çatallı, sert, tüylü, nadiren tüysüzdür. Üst yapraklar parçasız, sapsız; alt yapraklar parçalı, uca doğru gidildikçe yaprak parçaları daha büyük, en büyüğü en uçtadır. Nisan ve haziran ayları arasında açan çiçekler kükürt sarısı renkte, çanak yapraklar sarkıktır. Meyve 25-40X2.5-3mm büyüklüğünde, boğumlu, boğum araları kısadır. Meyve olgunlaştığında tohumlar meyve kabuğunu yarıp sıçrayarak etrafa saçılırlar. Mayıs ve ağustos aylarında olgunlaşan tohumlar yuvarlağımsı, parlak siyah-kahverenginde, 1- 1,3 mm büyüklüğündedir.

Fotoğraf: Fazlı Yurtsever

Doğal olarak kuzey Afrika, Asya ve Avrupa’da yayılış gösteren Sinapis arvensis dilimizde Hardal otu, Acırga, Eşek turpu, Manamıh, Manamuh, Mananık, Mananik, Tüppek ve Yabani hardal adları ile bilinmektedir.

Yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir. . Gölgeli alanları tercih etmez.

Cins adı Antik Yunanca gagalı tohum anlamına gelir ve cinsin tohum yapısına işaret eder. Tür adı Latince ekili alan anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in agris Europae” olarak belirtilmiştir.

Genç yapraklar tüketilebilir. Yaprakları salatalara eklenir. Çimlenmiş tohumları yenilebilir. Tohumu öğütülerek çeşni olarak kullanılır. Tohumlarından mutfaklık yağ elde edilir.

Meyve olgunlaştıktan sonra tüketilmesi zehirlenmelere neden olabilir.

Tohumlarından elde edilen yağ sabun yapımında kullanılır.

tr_TRTurkish
Araç çubuğuna atla