Hintyağı (Ricinus communis L.) bitkisi Euphorbiacea familyasında yer alan, önemli endüstri bitkilerinden birisidir. Bu familyanın en önemli özelliği, lastik ve kauçuk üretiminde önemli doğal kaynak sayılmasıdır.
12 metre kadar büyüyebilir. Parlak yapraklar 15 ila 45 cm uzunluğunda, uzun saplı, el parmakları biçiminde, 5 ila 12 arası loblu ve belirgin biçimde tırtıklıdır. Erkek çiçekler sarımsı yeşil iken dişi çiçeklerde kırmızı işaretler görülür. Meyvesi dikenli, yeşilimsi, oval, parlak, fasulye benzeridir ve yüksek oranda zehirli tohumlar ihtiva eder. Kumlu, killi ve geçirgen toprakları tercih eder. Tohumlar eylül ve kasım aylarında olgunlaşır. Nisan ve mayıs ayları arasında açan çiçekleri tek evciklidir.
Akdeniz iklimin görüldüğü yerlerde doğal olarak yetişir veya kültürü yapılır.
Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince kene anlamına gelir. Tohumlarının keneye benzemesine işaret eder. Tür adı Latince yaygın anlamına gelir. Cinse bağlı tek türdür ve doğallıkla yaygın epiteti türün yaygın olarak görülmesi ve bilinmesine işaret eder.
Yahudilik ve Hristiyanlıkta Hz. Yunus’un altında oturduğu ağacın olduğuna inanılır. Plinius: Mısır’da çokça bulunan bir bitkidir ve yağı yapılır. “croton” ve “sili” olarak bilinir. Avrupa için yeni bir bitkidir ve tohumları keneye benzediği için “ricinus” olarak anılmaktadır. Tohumlar suda kaynatılır ve daha sonra yağ yüzeyde durduğu için kolaylıkla sudan ayrılır. Yağ yemeklerde kullanmak için iyi değildir ancak lambalarda kullanılır. Yaprakları, Hint mitolojisindeki yarı insan yarı at olan Gandharva (Yunan mitolojisindeki sentorlar gibi) eline izafe edilerek Gandharva’nın eli olarak bilinir. Bitki bazı yörelerde harva olarak bilinir.
Müshil etkilidir. Hamilelik esnasında düşüğe neden olabilir. Zehirlenme vakalarında sindirim sistemini temizlemesi için kullanılır.
Hamilelik esnasında düşüğe neden olabilir. Tohumlarındaki risin maddesi zehirlidir. Bitkinin tamamı zehirlidir ve tohumlar özellikle çocuklarda ölümcüldür.