Filago vulgaris (Alaman keçeotu)

Buradanara Paylaşımları

Ülkemizde Kuzaotu ve Alaman keçeotu adları ile bilinmekte olan bu tür, Avrupa, Balkanlar, Güney Rusya, Türkiye ve Kafkasya’da doğal yayılış gösterir.
Bazı kaynaklarda Filago vulgaris olarak geçer. Açık sarı renkli çiçeklere sahip, boyu 35 cm’ye kadar uzayabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ile Haziran ayları arasında çiçek açar ve kuru açık alanlar ve orman açıklıklarında yetişir.

Gövde dik ve orta bölümün üstünden itibaren düzenli olarak dallıdır. Tüy örtüsü genellikle grimsi beyaz renklidir. Yapraklar 12 ila 20 mm. uzunluğunda ve 1 ila 3 mm genişliğinde, şeritsi mızraksı ila mızraksı ve kenarları dalgalıdır. Çiçek başları 5 ila 1,6 mm uzunluğunda ve yoğun küme halindedir. Kapçık 0,8 mm uzunluğunda ve 0,2 mm genişliğinde, dikdörtgensi ila oval ve kahverengidir.

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Avrupa’da yayılış gösteren Filago vulgaris günümüzde işgalci tür olarak diğer bölgelere de yayılmıştır. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Cins adı Latince iplik anlamına gelir. Cinse bağlı bitkilerin yoğun biçimde tüylü olmalarına işaret eder. Cins, zamanla bu kelimenin çeşitli anagramları ile başka cinslere bölündü, Gifola, Ifloga, Logfia, vb. Bu cinsler daha sonra yeniden Filago cinsine çağrıldı, ancak bazı kaynaklarda bu cinsler listelenmeye devam etmektedir. Tür adı Latince Almanya anlamına gelir. İkili adlandırma öncesi adı “Gnaphalium germanicum”dur.

Üst bölümleri kaynatılarak el yaraları ve siğillerde kullanılır. İdrar söktürücüdür.

tr_TRTurkish
Araç çubuğuna atla