Yayla çanı veya bilimsel adıyla Campanula saxifraga, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, çan çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.
Türkiye’nin kuzeydoğusu ve doğusu, Kafkasya ve Kuzey İran’a endemik olan yayla çanı, 1890 ila 4200 metre yükseklikteki çağıllıklar, çimenlikler ve alpin yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. 3 ila 5 cm boyundadır.
Kafkasya bölgesine özgüdür ve bu nedenle mükemmel drenaja sahip topraklar gerektirir. Arka gövdeleri vardır ve yaklaşık 4 “-6” yüksekliğe ulaşır.
Kırmızımsı bir sap üzerinde höyüğün üzerinde yükselen beyaz merkezli fincan şeklindeki çiçeklere tek mavi mor çan. Çiçeklerin 5 yaprağı vardır, ilkbahar sonundan yaz başına kadar açıktır ve bitkinin boyutuna göre büyüktür.
Gösterişli oldukça büyük mavi-mor çiçeklere ve belirli ortamlarda her zaman yeşil kalabilen yapraklara sahiptir. Nemli topraklarda kısmi gölgeye kadar tam güneşte dikin. Bir kaya veya yarık bahçesine mükemmel bir katkı sağlar ve bir bahçe duvarının üzerinden çekici görünür. Ayrıca kolayca doğallaşır ve yer örtücü olarak kullanılabilir. Bitkiler nakli iyi idare eder. Bu bitkiyi çoğaltmak için tohumları kışın ekerek soğukla tabakalandırın. Kök kesimler de etkili bir çoğaltma yöntemidir. Latince adı Campanula “çan” anlamına gelir.