Bu çok yıllık otsu bitki, kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde bulunur. İskoçya’da genellikle basitçe bluebell olarak bilinir. Küçük bluebell olarak bilinen İsveç’in çiçek amblemidir.
60 cm büyüyebilir. Gövde dalsız, çıplak ve yatık ya da dik olabilir. İnce, sürünücü ve dallı rizomları vasıtasıyla yayılır. Taban yaprakları uzun saplı, yuvarlak ila yüreksi, genellikle hafifçe tırtıklıdır. Çiçekli gövde yaprakları uzun ve dardır, üst bölümdekiler sapsızdır. Çiçeklenme talkım ya da salkım halindedir. Çiçek sapı hayli incedir. Çiçeklerin genellikle 5 menekşe mavisi taç yaprağı bulunur. Taç yaprak sayısı nadiren dört, altı ya da yedi olabilir. Taç yaprak lobları üçgensidir. Tohumlar eylül ve ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Popüler bir süs bitkisidir.
Çalılıklar ve kayalık bölgelerde görülen Campanula rotundifolia dilimizde Meryemana eldiveni ve Yuvarlak yapraklı çançiçeği adları ile bilinmektedir.
Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açan Campanula rotundifolia 400 ila 600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince küçük çan anlamına gelir. Cinsin taç yapısına işaret eder. Tür adı Latince yuvarlak yapraklı anlamına gelir. Türün taban yapraklarına işaret eder, bu yapraklar genellikle çiçeklenme zamanı kurumuş olurlar. İkili adlandırma öncesi adı “Campanula minor rotundifolia alpina”dır. Meryemana eldiveni ismindeki atıf İsa’nın annesi Meryem’edir. Antikaçağda tanrıçalara adanan çok sayıda bitki, Hristiyanlık sonrası Meryem’in adı ile anılmaya başlanmıştır. Bu bitki de bunlardan biridir.
Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Kökü kalp ve akciğer problemlerinin tedavisinde çiğnenerek kullanılır. Kökler demlenerek kulak ağrısında kullanılır. Bitki kaynatılarak göz tedavisinde kullanılır.