Lilium candidum (Ak zambak)

Buradanara Paylaşımları

Lilium candidum, zambakgiller (Liliaceae) familyasından soğanlı çok yıllık uzun boylu ve gösterişli bir otsu bitki türüdür.

Fotoğraf: Fazlı Yurtsever

Boyu yaklaşık 1 m olan bitkinin çiçek açma dönemi Mayıs-Haziran aylarıdır. Yaşam alanı çalılıklar, taşlık ve kurak alanlar olan ak zambağın çiçekleri 8–12 cm büyüklükte; beyaz ya da krem renktedir. 3-6 çiçek salkım şeklinde bir aradadır, hoş kokuludur.

Fotoğraf: Fazlı Yurtsever

Batı Anadolu’da (İzmir, Karaburun, Söke-Bafa Gölü, Marmaris-Bozburun), İzmir-Antalya arasındaki bölgede yetişir. Dilimizde ak zambak olarak bilinmektedir.

Dahilen, infusyon halinde, idrar arttırıcı ve balgam söktürücü, haricen ise çıbanları olgunlaştırıcı olarak kullanılmaktadır. Zambak suyu; zambak çiçeğinin su buharı distilasyonu ile elde edilir. Haricen cilt lekelerinin ve sivilcelerin tedavisinde kullanılır. Zambak yağı; Zambak çiçeğinin bir müddet zeytinyağı içinde tutulması ile elde edilir. Koku verici olarak kullanılır.

Çiçeklerinden kokulu maddeler elde etmek için, eski Yunanlılar döneminde, Batı Anadolu’da yetiştirilirdi. Hıristiyanlar tarafından Meryem’in safiyetinin sembolü kabul edildiğinden kilise ve manastır bahçelerinde yaygın olarak yetiştirildiği gibi, ülkemiz ve yurt dışında park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirirlir. Soğanı dış ülkelere ihraç edilmektedir, son yıllarda bütün ihraç materyali tamamen üretimden sağlandığı için ihracatı serbest bırakılan tek türdür.

Araç çubuğuna atla