Sedum rubens, Crassulaceae familyasındaki yıllık bir bitki türüdür. Sukulent bitkilerdir. Kendi kendini destekleyen bir büyüme formuna ve basit, geniş yapraklara sahiptirler.
2 ila 15 cm büyüyebilir. Özellikle üst bölümü salgılı tüylüdür, grimsi yeşil, genellikle mat yeşil ve zamanla kırmızıya döner. Çiçekli gövde 2 ila 4 arası dallıdır ve beyaz, nadiren de pembe çiçekler açar. Çiçekler yıldız biçimlidir. Beş adet beyaz pembemsi taç yaprak görülür, bunlar derin kırmızı omurgalar taşır. Meyveler tüylü, sivri uçlu ve yıldız biçimlidir. Yapraklar 1 ila 2 cm uzunluğunda, halkavi dizilişli dört adet, üst bölümlerde almaşlı dizilişli, uzatılmış ve yarı silindiriktir. Çiçekler beş erciklidir. Başçıklar kırmızı renklidir.
Doğal olarak Avrupa’da yayılış gösteren sedum rubens duvarlar ve taşlık bölgelerde görülür. Görseller Bursa Uludağ Milli parkındandır.
Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açan sedum rubens dilimizde Kaya üzümü adı ile bilinmekte olup 300 ila 1100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince oturan anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır, bitkinin taşların üzerine oturmasına işaret eder. Türkçe yaygın adı olan damkoruğu, Sempervivum cinsine bağlı türlerin evleri yıldırımlardan koruyacağına dair inanış nedeniyle çatılara dikilmesine işaret eder. Tür adı Latince kırmızı anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder. İkili adlandırmadan önceki adı “Sedum arvense, flore rubente”dir.