Rosa canina doğal olarak Avrupa, kuzeybatı Afrika ve Batı Asya’da yetişen bir tür bitki olup 1,5 ila 5 metre kadar büyüyebilen gülgillerden dik bazen tırmanıcı bir çalı türüdür.
Gövde ve dallar dikenlidir ve sarılmasına yardımcı olur. Yapraklar teleksi ve 5 ila 7 yaprakçıklıdır. Çiçekler genelde soluk pembe olur. 5 taç yaprak görülür. Çiçekler erselik olup mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Meyvelerin İçi tüylüdür ve çok sayıda tohumu vardır. Sonbaharda olgunlaşır. C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir. Yüksek oranda antioksidan içeren bu bitkinin meyveleri C vitamini bakımından oldukça zengindir ve şurup, çay ve marmelat yapımında kullanılır. Geleneksel Avusturya tıbbında bitkinin meyveleri viral enfeksiyonlarda, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıklarının tedavilerinde kullanılmaktadır. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılır.
Tohumlar ekim ve aralık ayları arasında olgunlaşır.
Dilimizde Yabani gül, Köpek gülü, Askil, Civil, Gül burnu, Gül elması, İp burması, İp burnu, İt burnu, Kuşburnu, Öküzgötü, Asker gülü, İt gülü, Dikenbaşı, Köpekgülü ve Yabanigül adları ile bilinmektedir.
İnsanların geçimini sağlamak için kullandıkları bir ticaret metasıdır.
Cins adı Latince kırmızı anlamına gelir. Olasılıkla Roma damescana’nın (Isparta gülü) kırmızı renkli çiçekleri ile ilişkilidir. Tür adı Latince köpek anlamına gelir. Batı medeniyetinde “köpek” kelimesi olumsuz ön ek olarak kullanılır. Burada, bahçelere yaygın olarak dikilen gülden ayırmak için kullanılmıştır.