Euphorbia peplus, tipik olarak ekili ekilebilir arazilerde, bahçelerde ve diğer bozuk arazilerde yetiştiği Avrupa’nın çoğu, kuzey Afrika ve batı Asya’ya özgü bir Euphorbia türüdür.
Kıyı bölgelerde yere yayılı olarak gelişen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövde sıklıkla tabandan 4 dallıdır; dallar etli, dumanlı, tüysüz, sıklıkla eflatunumsu renktedir ve 40 cm’ye kadar uzayabilir. Gövde yaprakları yumurtamsı, dairesel ya da ters yumurtamsı, 2 ila 20 mm uzunluğunda ve 2 ila 12 mm genişliğinde ve kenarları düzdür. Kol yaprakları gövde yapraklarına benzer ancak daha kısa saplıdır. 3 ila 4 arası sayıda kol görülür. Meyve üç loblu, 2 mm çapında, pürüzsüz ve sıklıkla eflatunumsu renktedir. Tohumlar yumurtamsı-armutsu formda, 2.5-3 mm çaptadır, yüzeyi pürüzsüzdür ve soluk gri renktedir. Bitki olgunlaştıkça dallanır.
Dilimizde Bahçe sütleğeni veya kıyı sütleğeni adı ile bilinmekte olup şubat ve eylül ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilen bitkinin cins adı Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmış, bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Tür adı Antik Yunanca giysi anlamına gelir. Antik Yunanda kadınlar tarafından giyilen bir giysinin adıdır. Bitki ile bağlantısını çözemedik. Dioscorides bitki için peplo” adını tercih etmiştir.
Kanser dahil yaygın cilt lezyonları için geleneksel bir çare olarak kullanılır. Ayrıca siğiller, nasır, güneş lekeleri ve diğer cilt lekeleri için de kullanılır. Gövdeden küçük bir parça kesilir. Birkaç saniye sonra kesilen yerde bir damla sütlü renkli özsuyu görülür. Bu doğrudan temiz olan cilt lezyonuna uygulanır.
Bitki özsuyu insan dokusu için toksiktir. Gözle teması halinde körlüğe neden olabilir. Asla sağlıklı cilde uygulanmaz. Cilt üzerinde parmağınızla yaymayın. Yayılması şişme ve iltihaba neden olacaktır.