Boraginaceae hodan familyasındaki çiçekli bir bitki türüdür. Avrupa’nın çoğuna ve batı ve orta Asya’ya özgüdür ve kuzeydoğu Kuzey Amerika, güneybatı Güney Amerika ve Yeni Zelanda’nın Güney ve Kuzey Adası’nda tanıtılan bir tür olarak ortaya çıkar. Günümüzde dünyanın büyük bölümüne işgalci tür olarak giriş yapmıştır.
İki yılda veya tek yılda bir meyve verir. Gövde genellikle dalsız olup 30 ila 80 cm büyüyebilir. Eğer hayvanlar tarafından otlanırsa veya hasara maruz kalırsa dallanır, seyrek veya yoğun yayık kılsı tüylüdür. Yapraklar beyaz sert tüylerle kaplıdır
Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. Çiçekleri ilk açtığında pembedir sonra canlı maviye döner. Polenler mavidir ancak ercik iplikçikleri kırmızıdır. Tohumlar ağustos ve ekim arası olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Güneşli bölgeleri tercih eder. Derin bir kök sistemine sahiptir. Tohumlar 15 derece 2 ila 3 haftada olgunlaşır. Popüler bir süs bitkisidir. Güneşli bölgeleri ve kuru geçirgen toprakları tercih eder.
Genellikle tahrip edilmiş araziler, yamaçlar ve yol kenarında gözlemlenen dilimizde Engerek otu adı ile bilinmektedir.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca engerek anlamına gelir. Cinsin, yılan ısırığına karşı panzehir olarak kullanılmasına atıftır. Dioscorides, cinsin çiçeklerinin engereğin başına benzediğini kaydeder. Tür adı Latince yaygın anlamına gelir. Türün cins özelinde yayılış alanının genişliğine işaret eder.
Genç yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Ispanak ikamesi olarak kullanılır. Doğranarak salatalara eklenir. Bunların cinsel isteği arttırdığı rapor edilir.
Yılan zehrine karşı panzehir olduğu sanılmaktadır. Terletici ve idrar söktürücüdür. Yaprak ve çiçekli gövdeler öksürük giderici, yatıştırıcı, terletici, idrar söktürücü ve afrodizyaktır. Demlendiğinde ateş, baş ağrısı ve göğüs ağrılarına iyi gelir. Çıban tedavisinde suyu ilgili bölgeye uygulanır.
Yapraklar zehirlidir. Yaprak ve gövdeler şiddetli dermatite neden olur. At ve diğer otçul hayvanlar için zehirlidir ve karaciğer hasarına neden olur.
Kökünden kırmızı boya elde edilir.