Bazı kaynaklarda Rhaphiolepis bibas adı ile geçmekte olan ağaç formundaki bitki 5 ila 10 metre büyüyebilmektedir. Her dem yeşil olan yapraklar almaşlı dizilişli, basit, 10 ila 25 cm uzunluğunda, koyu yeşil renkli, yüzeyi derimsi, testere dişi kenarlı ve kadifemsi tüylerle kaplıdır. Kış ayı olan Ekimde çiçek açıyor olması ile alışıldık olmayan bir türdür. 2 cm çapındaki çiçekleri, beyaz, beş taç yapraklı ve 3 ila 10 çiçek taşıyan bileşik salkım halindedir. Çiçekler kokulu bir aromaya sahiptir.
Yumurtamsı, yuvarlak ya da armut biçiminde, 3 ila 5 cm uzunluğunda, pürüzsüz ya da tüylü, sarı ya da turuncu renkli meyveleri küme halinde görülür. Meyvenin etli kısmı beyaz, sarı ya da turuncu renkli olup meyvede 1 ila 10 arası büyük kahverengi tohum görülür.
Doğal olarak Çin’de yayılış gösteren bitki günümüzde mutfak değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde, özellikle Subtropikal bölgelerden yumuşak iklimli bölgeler boyunca yetiştirilmektedir.
Kumlu veya killi toprakları seven daha çok aşılama yoluyla, bazen de tohumdan üretilir.
Dilimizde Malta eriği, Yeni dünya ve Sarıkız adları ile bilinmekte olan Eriobotrya japonica yol kenarı, bahçeler ve parklarda görülür.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilen bitkinin meyveleri yenebilir. Tohumları pişirilerek tüketilir. Meyve çeşitli tatlılara eklenir.
Yaygın bir öksürük ilacıdır. Yaprakları analjezik, antibakteriyel, kusma engelleyici, öksürük giderici, antiviral, büzücü, idrar söktürücü ve balgam söktürücüdür. Çiçekler balgam söktürücüdür. Meyve hafif büzücü, balgam söktürücü ve yatıştırıcıdır. Kusmanın ve susuzluğun giderilmesinde kullanılır.
Tohumlarının yiyecek olarak aşırı tüketimi önerilmiyor.