10-30 cm boylanabilen, yukarı doğru yükselir şekilde veya yere yayılı olarak gelişen, tek yıllık otsu bir türdür. Yapraklar üç parçalı birleşik formdadır; yaprakçıklar 0.8-1.6 cm boyda ve eşkenar dörtgen biçimli veya ters yumurtamsı şekildedir, terminal yaprakçık saplıdır.
Erkek ve dişi organlar aynı çiçekte olan (Hermaphrodite) otsu bitkiler grubundadır.
Çiçeklenme Şubat-Mart ayları arasında gerçekleşir; çiçek kurulu 0.8-1.3 cm genişlikte, küremsi ve çok çiçeklidir; çiçekler soluk veya parlak sarı, nadiren eflatun renktedir; çiçek sapı çanaktan daha kısadır, başlangıçta diktir ancak kısa zamanda bükülür; çanak 1.5-2.0 mm boydadır ve tüysüz veya nadiren hafifçe tüylüdür; taç 5-7 mm genişliktedir ve bayrakçık katlanmamıştır.
Yaygın olarak şerbetçiotu yoncası, tarla yoncası, kır tirfil ve alçak şerbetçiotu yoncası olarak bilinen trifolium campestre, kuru, kumlu otlak habitatlarında, tarlalarda, ormanlık kenarlarda, yol kenarlarında, çorak arazilerde ve ekili arazilerde yetişen, Avrupa ve Batı Asya’ya özgü tek yıllık çiçekli bir bitki türüdür.
Doğal olarak Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösteren Trifolium campestre çayırlar, yol kenarı ve tarlalarda görülür.
Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince düzlük anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder.