Hygrocybe chlorophana, Hygrophoraceae familyasından Hygrocybe cinsine ait lamelli bir mantar türü olup Avrupa’da Golden waxycap (altın mumşapkası) adı ile bilinmektedir. Tür, büyük ölçüde, kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde dağılmıştır. Avrupa’da otlaklarda ve Kuzey Amerika ve Kuzey Asya’da ormanlık alanlarda görülür. Ayrıca Güney Avustralya’nın dağlık bölgelerinden de bildirilmiştir.Türkiye’de de kaydı olan bir mantardır. Genellikle bir Sonbahar mantarıdır. Bazı Avrupa ülkelerinde H. chlorophana yok olma tehditi altındaki mantarlardan sayılmış ve ulusal kırmızı listelerinde yer almıştır.
Bu güzel mumşapkası mantarı ilk olarak 1821’de ona Agaricus chlorophanus adını veren Elias Magnus Fries tarafından tanımlanmıştır. Lamelli mantarlarının çoğu başlangıçta Agaricus cinsine dahil edilmiştir. 1877’de Alman mikolog Friedrich Otto Wünsche (1839 – 1905), bu türü şimdiki cinsine (Hygrocybe) aktarmıştır.
Şapka: Başlangıçta dışbükey (kubbeli) olan Hygrocybe chlorophana şapkası genellikle parlak limon sarısıdır. Bazen turuncu-sarı veya çok nadiren de olsa merkeze doğru en belirgin şekilde kırmızının değişik tonlarında olabilir. Şapka yüzeyi pürüzsüz olup, nemli olduğunda veya ıslak havalarda çok yapışkanımsıdır. Olgunlaştıkça geniş çapta umbolu, hatta yassı hale gelir ve çapı 2 ila 4 cm arasında büyür. Şapka eti ince ve sarı renklidir. Yaşla veya berelneme ile renk değiştirmez.
Lameller: Lameller mumsu (kaygan ve yapışkanımsı), uçuk ama şapkası ile aynı renklerde ve eklidir (dip ucuna dar bir şekilde bağlıdır).
Gövde-Sap: Sap (gövde) pürüzsüz, silindirik veya sıkıştırılmış ve yivlidir. Şapkasının rengindedir ve nemliyken şapkası kadar olmasa da biraz yapışkanımsıdır.
Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyazdır. Sporlar (mikroskop altında) pürüzsüz, amiloid ve elipsoid olup, yaklaşık 7,5-9,0 x 4,0-5,5 μm boyutlarındadır.
Habitat: Avrupa, Kuzey Amerika ve Kuzey Asya’da gibi kuzey ılıman bölgeler boyunca yayılmıştır. Ayrıca Tazmanya, Avustralya’daki Wellington Dağı’nın dağlık bölgelerinden de bildirilmiştir. Diğer mumşapkası mantarları gibi, Avrupa’da eski, fazla büyümemiş, kısa otlaklarda (meralar ve çimenlikler) yetişir, ancak Kuzey Amerika ve Asya’da ormanlık alanlarda yetişir. Son araştırmalar mumşapkası mantarlarının mikorizal ve de saprotrofik olmadığını, ancak yosunlarla ilişkili olabileceğini öne sürmektedir.
Mevsim: Yeşil mumşapkası sezonu Yaz sonu başlar, Sonbahar boyunca sürer ve Kış başlarında biter.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Birçok alan rehberinde yenilebilir olduğu bildirilmiş olsa da (sadece vasat bir tadı olduğu yazar) Yeşil mumşapkası diğer yenmeyen ve muhtemelen şüpheli sarı mumşapkası mantarları ile kolayca karıştırılabilir.
Ek bilgiler: Benzer türler: Hygrocybe ceracea benzerdir, ancak belirgin şekilde daha kuru ve genellikle daha küçüktür, eklenmiş veya hatta çok hafif dekolte lamelleri vardır. Gövdesi yaşla birlikte oyuklaşır. Hygrocybe glutinipes, şekil ve renk bakımından benzerdir, ancak tipik olarak daha küçüktür ve spesifik sıfatın önerdiği gibi, yapışkan bir şapkası ve sapı vardır.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konu olduğundan sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur!