Vicia Lutea (Sarı bakla)

Buradanara Paylaşımları
Fotoğraf: Fazlı Yurtsever

Doğal olarak Avrupa, batı Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösteren Vicia Lutea 10 ila 80 cm’ye kadar büyüyebilir. Çıplak ila kıllı, yükselici, dik ya da sarılıcıdır. 5 ila 10 arası dikdörtgensi yaprakçık çifti ya da şeritsi yaprakçık görülür, bunlar 1 ila 2 cm uzunluğundadır. Kulakçık ok başlı ya da üçgensi ve 2 ila 3 bölümlüdür. Sülük genellikle dallıdır. Tek çiçek ya da üç çiçekten oluşan kümeler sergiler, taç sarı ya da mor lekeli olup 3 cm uzunluğundadır. Meyve dikdörtgensi şeritsi ila dikdörtgensi ve 2 ila 3 cm uzunluğundadır. Meyve başına 3 ila 6 arası sayıda tohum bulunur.

Tarlalar, yol kenarı ve çayırlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenenen bitki dilimizde Sarı bakla adı ile bilinmektedir.

Mart ve haziran ayları arasında çiçek açan Vicia Lutea (Sarı bakla) deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Cins adı Latince bağlayıcı anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır ve cinsin birçok üyesinde görülen sarılıcı karaktere işaret eder. Tür adı Latince sarı anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Vicia sylvestris lutea, siliqua hirsuta”dır.

tr_TRTurkish
Araç çubuğuna atla