Japon gülü ya da diğer adıyla Çin gülü (Hibiscus rosa-sinensis), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından Doğu Asya kökenli saksı ve bahçe süs bitkisi türüdür.
1 ila 3 metre kadar büyüyebilir ve 1,5 ila 3 metre genişliğe erişebilir. Herdem yeşildir. Dalcıklar silindirik ve seyrekçe yıldızsı tüylüdür. Kulakçıklar ipliksi, 5 ila 12 mm uzunluğunda ve tüylüdür. Yaprak sapı 5 ila 20 mm uzunluğundadır. Yapraklar genişçe ya da darca yumurtamsı, lobsuz, 4 ila 9 cm uzunluğunda ve 2 ila 5 cm genişliğindedir. Çiçek sapı 3 ila 7 cm uzunluğundadır. Çiçekler 10 cm çapında, beyaz, kırmızı, pembe ya da turuncu tonlarında olabilir. Ekçanak lobları 6 ila 7 arası sayıdadır. Çanak çan biçimindedir. Kapsül ovaldir. Popüler bir süs bitkisidir.
Tropik ve sub-tropik iklimlerde yaşar. Hafif kuru, kireçli, tuzluluğa dayanıklı toprakları tercih eder.
Mayıs ve ekim ayları arasında çiçek açan bitkiye deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda rastlanılabilir.
Cins etimolojisi açık değildir. Hatmi türlerini tanımlamak için kullanılan Antik Yunanca kaynaklı bir kelimedir. Tür adı Latince “Çin gülü” anlamına gelse de Türkçede kullanılan “Japon gülü” adı çiçekçilerde ve halk arasında çok yaygındır. Ankara ve İstanbul gibi bölgelerde saksılarda yetiştirilen bitki, Akdeniz ve Ege sahillerinde bahçelerde yaygın biçimde görülür.
Genç yaprakları ıspanak gibi tüketilebilir. Çiçekleri çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Çiçekler afrodizyak, yatıştırıcı, adet akışı teşvik edici, yumuşatıcı ve soğutucudur. Aşırı ve ağrılı adet kanaması, sistit, zührevi hastalıklar, ateşli hastalıklar, bronşiyal nezle, öksürüklerin tedavisinde ve saç büyümesini desteklemek için dahili olarak kullanılırlar. Yapraklar yatıştırıcı, iştah açıcı, yumuşatıcı ve müshil etkilidir.
Hamileler ya da çocuk sahibi olmak isteyenler uzak durmalıdır.