Ülkemizde “hasanhüseyin çiçeği” olarak bilinen bu tür, İngiltere’de dahil olmak üzere Avrupa, Türkiye, Kuzeydoğu ve Güney Afrika ve Asya’nın ılıman bölgelerinde doğal yayılış gösterir.
Gövde genellikle dallı, yuvarlak; dik ve salgılı tüylerle kaplıdır. Büyük ve mor-pembe renkte çiçeklere sahip, boyları genellikle 2 metreye kadar ulaşabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Taç düzenli, mor ve 2 ila 3 cm genişliğinde; uçları çentikli dört taç yapraklıdır. Çanak yaprak yeşil renkli, dört adet ve üzeri yoğun biçimde salgılı tüylerle kaplıdır. Sekiz ercik görülür. Çiçek kurulu gevşek bir salkımdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, sapsız ve yarı sarılıcıdır. Tepecik beyaz renkli ve dört lobludur. Çiçekler erseliktir. Birçok toprak türünde yetiştirilebilir. Güneşli bir konumda iyi drene edilmiş, nem tutucu toprağı tercih eder. Güçlü ve istilacı bir türdür. Arılar için iyi bir nektar kaynağıdır. Rizomları yoluyla yayılır. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir.
Temmuz ile Eylül ayları arasında çiçeklenen bu tür genellikle bataklıklar ve nehir kenarlarında görülür. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Yunanca lob üzerinde anlamına gelir. Taç yapraklarının yumurtalığın üzerinde olmasına işaret eder. Tür ismindeki “hirsutum” kelimesi Latince’de “tüylü” anlamına gelmektedir. Bu isim, bitkinin yaprakları ve gövdelerinin tamamının tüylerle kaplı olmasından dolayı verilmiştir. İkili adlandırma öncesi adı “Lysimachia siliquosa hirsuta, magno flore”dir.
Büzücü olarak kullanılır. Kökler ve yapraklar sakinleştiricidir. Yakı amaçlı kullanılır. Müsilaj ve tanen içerir. Hıçkırık ve astım tedavisinde kullanılır.
Yaprakları çay yapmak için tüketilebiliniceğine dair görüşler bulunsa da zehirli olabileceğine dair raporlar da bulunan bitkinin rastgele kullanımı tavsiye edilmez.