Crocus biflorus Türkiye, Balkanlar, İtalya, İran, Ukrayna ve Kafkasya’yı da içine alan güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya’ya özgü olan Süsengiller (Iridaceae) ailesinin Çiğdem (Crocus) cinsinden olan çiçekli bir bitki türüdür. 6 cm uzunluğa ve genişliğe dek büyüyen çok yıllık soğanlı bir bitkidir. Taç yaprakları soluk leylak veya beyaz tonlarında olan ve taç yapraklarının dışındaki çizgiler çoğunlukla daha koyu olan çiçekler yüksek bir çeşitlilik göstermektedir.
Ocak, şubat ve mart aylarında çiçek açan Crocus biflorus çalılık, yamaç ve çayırlarda görülür.
Dilimizde İkiz çiğdem ya da Misya çiğdemi adı ile bilinen Crocus biflorus deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir. Belgedeki fotoğraflar Balıkesir ili, Burhaniye ilçesinde çekilmiştir.
1982 yılında Brian Mathew tarafından önerilen taksonomik sınıflandırmaya göre C. biflorus, Crocus (Çiğdem) cinsi içindeki Nudiscapus bölümünün Biflori serisine giremektedir. Bununla birlikte, modern DNA analizleri, Biflori serisinin Reticulati ve Speciosi serisinden ayrılıp ayrılamayacağına güçülük çıkarmaktadır. C. biflorus’un en az 21 alt türü belirlenmiştir; ayrıca bahçe kullanımı için çok sayıda kültür çeşidi yetiştirilmiştir.
Cins adı Tanrı Hermes’in arkadaşı Crocus’un (κρόκος) adını taşımaktadır. Bir gün iki arkadaş disk atma alıştırması yaparken Hermes, kazayla Crocus’u öldürür. Crocus’un öldüğü yerden küçük bir çiçek çıkar, Crocus’un kanı çiçeğe dökülür. Çiçeğin merkezinde görülen kırmızı renkli uzantılar (ercik) Crocus’un kanıdır. Bitkinin adı ile ilgili ikinci rivayette ise; Crocus adında bir genç orman perisi, Smilax adında bir çoban kıza âşık olur ancak aşkı karşılıksız kalır ve bu aşk nedeniyle tükenerek çiğdem çiçeğine dönüşür ya da öldüğü yerden çiğdem çiçekleri çıkar. Bu hikâyede adı geçen çoban kız Smilax ise, tırmanıcı Smilax (melocan) bitkisine dönüşür. Son rivayet ise Zeus ve Hera’nın birlikte uzandığı çimenlerin arasından, onların aşklarının yüceliği ile çıkmıştır. Tür adı Latince Crocus biflorus formlu anlamına gelir. Türün Crocus biflorus (ikiz çiğdem) türü ile benzerliğine işaret eder.