Equisetum arvense (Tarla atkuyruğu)

Buradanara Paylaşımları

Tarla atkuyruğu (Equisetum arvense), atkuyruğugiller (Equisetaceae) familyasından, Kuzey yarımkürenin arktik ve ılıman bölgelerinde yetişen çok yıllık bitki türüdür.
Çiçek açmazlar, sporla ürerler. Mart, Nisan aylarında 15–25 cm boylarında sürgünleri gelişir. Sürgünler Nisandan sonra yeşil rengini alırlar. Gövde içi boş olan bitkinin, 6-15 arası boğumda ince, çam ağacına benzer yaprakları çıkar. Derine kadar inen yumru kökleri bulunur. Yayılıcı bir tür olduğundan kontrolsüz olarak tarlalara dikilmemelidir. Su kenarları, nemli alanlar ile kumlu, balçıklı topraklarda yetişir.

Fotoğraf: Fazlı Yurtsever


Doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösteren, yüksek sayıda (108 çift) kromozom içeren diploid bitkidir.

Tahrip edilmiş araziler ve dere kenarında görülen bitki dilimizde Tarla atkuyruğu adı ile bilinmektedir.

Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilinen bitkinin sporları mayıs ve haziran ayları arasında olgunlaşır.

Cins adı Latince at kuyruğu anlamına gelir. Cinsin genel görünüme işaret eder. Tür adı Latince ekili alan anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae agris, pratis” olarak belirtilmiştir.

Kullanımı

Verimli gövdeler ilk dönemlerinde sebze olarak tüketilir.

İdrar yolları enfeksiyonları, böbrek taşları, genital bölge iltihapları, saçta kepeğe karşı, kanamalar ve kan kusma, romatizmal ağrılar, gut, ağız içi ve bademcik iltihabı, bronşit ve tüberküloz, mide krampları, karaciğer, safra kesesi düzensizliği, eklem, kas romatizması tedavisinde kullanılır. Burun kanaması, kanlı öksürük ve kötü yaraları tedavi etmek için kullanılır. Yatıştırıcı, kanama durdurucu, antiseptik, büzücü, gaz giderici, terletici, idrar söktürücü, süt arttırıcı, hemostatik ve yara iyileştiricidir.

Kökleri zehirlidir. Yüksek dozu zararlıdır.

Saplarından pembe boya elde edilir.

tr_TRTurkish
Araç çubuğuna atla