10 ila 30 cm kadar büyüyebilen bitkinin taban yaprakları dikdörtgensi eliptik, alt bölümde daralıcıdır. Gövde yaprakları ters yumurtamsı dikdörtgensi ve dişlidir. Bırahte ters yumurtamsı dairesel, 3 ila 7 arası dişli, çiçekleri aşan ve genellikle mordur. Çanak 6 ila 9 mm uzunluğundadır. Taç 10 ila 13 mm uzunluğunda, alt dudak kremsi beyaz, 3 loblu; üst dudak menekşe mavisi ve iki parçalıdır. Çiçekler baş aşağıdır.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilinen bitki doğal olarak kayalık yamaçlar, çalılıklar ve alpin çayırlarda görülür. Belgedeki görseller Artvin ili Ardanuc civarında çekilmiştir.
Dilimizde Dağmayasılı adı ile bilinenen bitki Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Cins adı Antik Yunanca boyunduruksuz anlamına gelir. Çanak loblarının iki dudaklı değil de eşit olmasına işaret eder. Tür adı Latince doğulu anlamına gelir. Türün dağılış alanına işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Oriente” olarak belirtilmiştir.
Antibakteriyel, antitümör ve yara iyileştirici özellikler vardır. Romatizma, gut, astım, diyabet, sıtma, ülser ve ishal tedavisinde başvurulur.