15 ila 50 cm arasında büyüyebilen bitkinin gövdesi yükselici ya da diktir. Yapraklar darca eliptik ila mızraksı, kenarları düz ya da zayıfça dişli ve özellikle erken dönemde ağarmıştır. Taç yapraklar turuncu ila sarı renkli olup meyvesi ağarmış ve düzdür. Çanak yapraklar morumsu yeşil renklidir.
Bitkinin anavatanının konusu net olmamakla birlikte çok erken dönemde Akdeniz havzasına dağılmıştır.
Kayalık yamaçlar, yol kenarı ve bahçelerde gözlemlenmiş olup dilimizde Sarı şebboy adı ile bilinmektedir.
Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açan bitki eniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Orta Çağ’dan kalma eski bir geleneğe atıfta bulunan Yunanca “cheir” kelimesinden gelip Erysimum için yaygın olarak kullanılan adı Şebboy’dur.
Bunun dışında ilginç olan bu bitkinin hala eski adı Cheiranthus adı altında satılıyor olmasıdır. Cheiranthus adı, el anlamına gelen Yunanca “cheir” ve çiçek anlamına gelen “anthos” kelimesinden geir. Antikçağda türün çiçeklerini düğün, şölen gibi etkinliklerde kadınlar tarafından elde taşınırdı.
Türler daha önce Erysimum ve Cheiranthus olmak üzere iki cinse ayrılmıştır, ancak günümüzde Erysimum cinsi altında sınıflandırılmaktadır
Alternatif tıpta kullanımı
İdrar söktürücü ve adet akışı teşvik edicidir. Küçük dozda alındığında kalbe faydalıdır. Çiçek ve gövdeler romatizma tedavi edici, spazm çözücü, adet akışı teşvik edici müshil ve kardiyotoniktir. İktidarsızlık ve felç durumlarında başvurulur. Tohumları cinsel istek arttırıcı, idrar ve balgam söktürücüdür.
Aşırı tüketilmesi halinde zararlıdır.