Xylocopa violacea (Mor odun arısı)

Buradanara Paylaşımları

Mor odun arısı
Tür adı Xylocopa violacea. Hymenoptera (Zarkanatlılar) takımından, Apoidea (Bal arıları) üst familyasından ve Xylocopinae (Odunpizozları, Mor odunarıları) familyasından. Bu rengârenk arılar sıcak ülkeleri severler. Mor ve mavi olanından özellikle korkulur, diğer arılardan daha farklı bir renkte oldukları için belki de.

Fotoğraf: Fazlı Yurtsever

Balarılarının en iri vücuda sahip olanları Mor odunarıları ailesinde yer almaktadır. Arka kısımlarında sık kıllar taşımalarına rağmen polenleri kursaklarında taşımayı tercih ederler. Tür 28 mm. boyundadır, mavi siyah renkleriyle ve koyu mavi renkli kanatlarıyla diğer arılardan ayrılır. Ülkemizde yılda 1-3 döl verdikleri bilinir.
Eski, sıcak ahşap evleri favori mekânlarıdır, yuvalarını bu tür yerlere kurarlar. Odunları oyarak yuvalarını kurdukları için de yapılar zayıflar. İri vücutlarına rağmen son derece iyi uçucu oldukları bilinir. Çoğu arı gibi bunların da yön bulma yetenekleri iyi gelişmiştir, 6 km. kadar uzaklıktan bile yuvalarını bulabilirler. Yine de illa eski yuvayı bulmak için de uğraşmazlar, arayışları sonuçsuz kalırsa buldukları uygun bir yere yeni bir yuva yapmayı da tercih ederler.
“Marangoz arı”, yuvalarını ahşapta yapan yüzlerce arı türünü ifade eder.
Her türün belirli davranışı ve görünümü yaşadığı yere göre değişebilir. Çoğunlukla, tüm marangoz arılar ağaçta tünel açarak kovan oluşturmak yerine yalnız veya küçük aile birimleriyle yaşarlar.
Marangoz arıları, özellikle onları yalnız bırakırsanız, tipik olarak tehlikeli değildir. Bu makale, marangoz arılarını tanımlamanın, bir marangoz arının sokmasını tedavi etmenin ve sokulmaktan kaçınmak için ne yapılması gerektiğini ele alacaktır.
Marangoz arıları provoke edilirse sokar
Marangoz bir arının size doğru geldiğini, agresif bir şekilde ok attığını ve vızıldadığını görürseniz, muhtemelen bir erkektir. Erkek marangoz arıların iğneleri yoktur, bu nedenle savunma mekanizması olarak tehdit edici bir görüntü sergileyeceklerdir.
Dişi marangoz arıların zehir içeren iğneleri vardır ve birden fazla sokabilirler.
Dişiler yumurtalarına yakın kalma eğilimindedir, bu nedenle yuvalarını rahatsız etmediğiniz sürece onlarla karşılaşmanız pek olası değildir. Dişi marangoz arılar, ancak doğrudan tahrik edilirlerse sokarlar.
Marangoz arı sokması nasıl tedavi edilir
Marangoz arı iğneleri arı zehiri içerir. Bir marangoz arı sizi soktuğunda, hemen sokma yerinde ve cildin çevresinde keskin bir ağrı ve yanma hissi hissedeceksiniz.
Marangoz arılar saldırdıktan sonra iğnelerini kaybetmedikleri için derinizden bir iğneyi çıkarmak zorunda kalmazsınız. Ancak bir marangoz arı tarafından sokulduğu anda, bölgeyi tedavi etmeye başlamalısınız.
Enfeksiyonu önlemek için sokma bölgesini temizleyin. Isırganın etrafındaki deriyi yıkamak için sabun ve ılık su kullanın ve hafifçe vurarak kurulayın.
Enflamasyonu mümkün olduğunca sokmadan uzak tutmak isteyeceksiniz. Enflamasyonu yatıştırmak için cildinize soğuk kompres, soğuk jel paketi veya soğuk bir bez kullanın.
Ağrı devam ederse ibuprofen (Advil), asetaminofen (Tylenol) veya başka bir reçetesiz ağrı kesici ilaç almak isteyebilirsiniz. Şişliği azaltmak için Benadryl gibi bir antihistaminik krem ​​de uygulamak isteyebilirsiniz.
Marangoz arılar birden fazla sokabilir. Siz veya çocuğunuzun birden fazla arı sokması varsa, derhal tıbbi yardım isteyin.
Arı sokması alerjisinin belirtileri
Arı sokması alerjisi, sokulmanın tıbbi bir acil durum olduğu anlamına gelir. Nefes almada güçlük, dil şişmesi, mide bulantısı veya baş dönmesi ve bilinç kaybı, anafilaksi belirtileridir ve alerjik bir reaksiyonun meydana geldiğini gösterebilir.
Birisi arı sokması alerjisi belirtileri gösteriyorsa, derhal 911’i veya yerel acil servisleri arayın. Acil yardımın gelmesini beklerken:
Kişinin arı sokma kiti varsa epinefrin (EpiPen) uygulayın.
Şok belirtileri varsa, kişiyi sırtüstü yatırın ve ücretini kalbinin üzerine çıkarın.
Bireye güven verin ve onu sıcak ve rahat tutun.
Solunum ve nabız gibi yaşamsal belirtileri izleyin ve gerekirse CPR uygulamaya hazır olun.

Araç çubuğuna atla