Borotu (Ephedra foeminea) – (Ephedraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye’de Çatalca-Kocaeli, Batı ve Orta Karadeniz, Asıl Ege, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 975 m yükseklikler arasında doğal gelişim gösterirler.
Bilimsel olarak Ephedra foeminea Forssk. şeklinde tanımlanır. Ephedra Eski Yunancada ‘üzerine oturmak’ anlamına gelen epi ve ‘sandalye, bir geometrik cismin bir yüzü..’ anlamına gelen hedra kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir; ephedra kelmesi ilk kez Gaius Plinius Secundus tarafından at kuyruğunu tanımlamakta kullanılmıştır; tür adı olarak neyi işaret ettiği bilinmemektedir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Forssk. kısaltması bilim insanı Pehr Forsskål (1732-1763) için kullanılmıştır.
Morfoloji
5 m kadar uzayabilen, sıklıkla sarkık, bazen serili olarak gelişen, çok yıllık bir bitki türüdür. Gövde sürgünleri gri-yeşil renkte, tüysüz ve yumuşak beyaz etlidir. Yapraklar kın şeklindedir ve 2.5 mm’den kısadır; her boğumda karşılıklı olarak 2’şer adet bulunur; kın tabanı şişik değildir. Erkek çiçekler salkım kurullarda gelişir; her kurulda 10’a kadar çiçek bulunabilir; her boğumda 2-4 arası salkım kurul bulunur. Dişi çiçekler çiftli olarak gelişirler. Meyve üzümsü ve 8-9 mm uzunluktadır.