Denizlerin Şıklığı: Sargoz Balığı Hakkında Bilmeniz Gereken Şeyler

Buradanara Paylaşımları

Sargoz Balığı ülkemizde Sargos, Baltabaş veya Ak Karagöz olarak bilinir. Bu balığın bilimsel adı ise Diplodus sargus’tur. Ege, Akdeniz, Marmara ve nadiren Karadeniz bölgesinde yaşam alanları bulunmaktadır. Ek olarak; Madeira, Kanarya Adaları, Biskay Körfezi, Güney Afrika gibi bölgelerde de bulunur.

Genellikle kıyılardaki taş kayalık bölgelerde sürü halinde yaşarlar. Suyun yaklaşık 2 metre altında bulunmalarına rağmen, 5 metre ila 15 metre derinlikteki suda da yaşamlarını sürdürebilirler.

Sargos balığı protandrous hermafrodittir (bir zaman sonra cinsiyet değiştirmek), hayatlarına erkek olarak başlarlar ve daha sonra cinsiyet değiştirerek yaşamlarına dişi olarak devam ederler.

Sargos balığı ağız yapısı ve dişleri haricinde karagöze benzemektedir. Bu sebeple sargos ve karagöz çok sık karıştırılır. Hadi gelin karıştırmamak için bu balığı detaylı bir şekilde öğrenelim.

Kafasının hizasında siyah leke bulunur.
Sırtından karın bölgesine doğru inen kahvemsi gri renkte 7-8 çizgi vardır.
Yuvarlağa yakın oval bir gövdeye sahiptir.
Gövde parlak gri/gümüş rengindedir.
Kuyruğunun ve diğer yüzgeçlerinin uçları siyahtır.
Sargos ve karagöz balığı arasındaki fark benzerlik sebebiyle bu familyayı bilmeyenler tarafından sıklıkla karıştırılır ve anlaşılmaz. Ufak ipuçlarıyla sargos balığını karagözden ayırt edebilirsiniz;

Sargoz’un gövdesinde gri renkte 7-8 çizgi varken karagöz balığında yoktur.
Sargoz balığının kuyruk ucunda siyah leke vardır, karagözde ise siyah leke sadece kuyruk başlangıcından hemen öncedir.

Sargoz (Diplodus sargus)

Sargoz Balığı Ne Yer? 
Sülünez, Mamun, Çimçim, Karides, Sübye
Sert çeneleri ile kabukluları rahatlıkla ezebilirler. Küçük kabuklular, yumuşakçalar, deniz yosunu ve mercanlar ile beslenirler.

Sargoz Ne Zaman Avlanır? 
Sargos balığı avı için en iyi mevsim, Nisan / Mayıs bahar aylarındadır. Sezon ilerledikçe, balıklar doğuya doğru yüzer, ancak yılın hangi zamanı olursa olsun, denizde bulunabilirliği vardır ve avlanabilirler. Ahmetbeyli gibi kayalıklara sahip sahillerde yılın çoğu zamanı bulunurlar. Ayrıca geceleri av verimi fazladır.

Sargoz (Diplodus sargus)

Sargoz Balığı Avı Nasıl Yapılır? 
Kıyıdan veya tekneden bu balığı avlamak istiyorsanız, sizlere özel olarak hazırladığımız yazıyı okumak için aşağıdaki bağlantılı görsele veya başlığa tıklayabilirsiniz. Yazı içerisinde, hangi yemlerle avlandığından ve mera seçiminden tutun iğne takımına kadar gerekli bilgiler mevcuttur.

Sargozun kayalık alanları, iskele kenarları, dalgalı deniz zamanlarını ve liman gibi yerleri sevdiğini göz önünde bulundurursak ona göre olta takımları yapmamız gerektiği akla gelir.

Sargoz İğne Takımı – Kıyı 
Kıyıdan sargoz avı yaparken seçeceğiniz iğne takımı “tek iğneli gezer kurşun” bir diğer deyişle “çipura gezer” olarak nitelendirdiğimiz takım olursa eğer, sargoz balığını yakalama şansınızı arttıracaktır. Ek olarak bu takımla yapacağınız av, size; çipura, levrek ve granyöz gibi balıkların vurmasıyla sürpriz yapabilir.i

Sargoz (Diplodus sargus)

Sargoz Balığı Avı Nasıl Yapılır?

Sargoz balığı denizlerin en çekingen ve en kurnaz canlılarından biridir. Kendilerini tehdit altında hissederlerse kayalık yapıların ardına saklanırlar. Bulunduğunuz merada sargoz var ise onları ürkütmemek adına doğal olmayan sesler çıkartmamalısınız, çünkü bu balığı yakalamak biraz zordur, sebebi ise çekingen tavırlarıyla her yeme hemen atlamazlar, kaldı ki bazı mevsimlerde de yem ile oynar ve yemeden gidebilir. Yumurta bırakma döneminden sonra yemlere karşı isteği artar, bu dönemler; Nisan Ayı başlarıyla Ağustos Ayı sonlarına doğrudur. Kurnaz yapıya sahip sargos balığı gece vakitlerinde daha iyi bir av verimi sunar. Gündüz vakitlerinde yapacağınız av verimi ise şans ve doğru iğne takımı ile orantılıdır.

Sargoz Nerelerde Bulunur? 
Sargozun kayalık alanları, iskele kenarları, dalgalı deniz zamanlarını ve liman gibi yerleri sevdiğini göz önünde bulundurursak ona göre olta takımları yapmamız gerektiği akla gelir.

Sargoz İğne Takımı – Kıyı 
Kıyıdan sargoz avı yaparken seçeceğiniz iğne takımı “tek iğneli gezer kurşun” bir diğer deyişle “çipura gezer” olarak nitelendirdiğimiz takım olursa eğer, sargoz balığını yakalama şansınızı arttıracaktır. Ek olarak bu takımla yapacağınız av, size; çipura, levrek ve granyöz gibi balıkların vurmasıyla sürpriz yapabilir.

Kayalık bir meraya gidilir.
Olta malzemeleri ava hazır hale getirilir.
Sargoz balığı için hazırlanan iğne takımlarına kullanacağınız yem takılır.
Oltayı kıyının 5 ila 10 metre ilerisine atıp bir süre beklenir.
(Vuruş yoksa ufak aksiyonlarla balığın dikkati yem üzerine çekilir.)
Vuruş anı gerçekleştiğinde iyi bir tasmalama yöntemiyle balığın iğneye tam bir şekilde oturması sağlanır.
(Eğer ki sargoz ufak vuruşlar yapıyorsa kesinlikle hemen tasmalamayın, balığın iğnedeki yeme güvenip asılmasını bekleyin.)

Sargoz (Diplodus sargus)


Ve son olarak makara sarma işlemi boşluk verilmeden devam edilir, sudan çıktığı anda ise kıyıya çekilir, iğneden çıkartılır, su dolu kovaya konulur. Akşama da tavada afiyetle yenir 
 

Araç çubuğuna atla