Türkiye’nin batısı, Güney Batı Anadolu, Güney ve Batı Avrupa, Mısır, Kıbrıs, Akdeniz’de yayılış gösterir. 50-800 m yükseltilerdeki kayalık yamaçlar, kumlu topraklar üzerinde görülür (Tubives, 2021). 20 – 40 cm kadar boy yapabilen bu türün kök yapısı yumrumsudur.
Dip yaprakları 1.5 ila 7 cm çapında ve kalkansıdır. Baş aşağı sarkık formda olan çiçek kurulu genellikle dalsız yapıdadır (Şekil 12). Mayıs-haziran aylarında çan biçiminde yeşilimsi pembe renkli çiçekler oluşturur. Tohumlar temmuz ve eylül aylarında olgunlaşır (URL 25). Nemli toprakları tercih eden bu tür yarı gölge ve aydınlık ortamlarda yetişebilir. Yaklaşık -15°C’ ye kadar dayanıklıdır (URL 26). Yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Bu türün yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Sonbaharda toplanan yaprakları salatalara eklenebilir. Geleneksel tıpta kullanım alanları vardır . Tüm yıl yeşil kalan geniş yapraklar dikkat çekicidir. Kayalar ve duvarlar üzerinde gelişebilir. Kaya bahçelerinde, gölgeli alanlarda (ağaç gölgesi, yapı gölgesi gibi), konteynerlerde, tematik bahçelerde kullanılabilir.
Çiçek zamanı Mayıs-Haziran aylarıdır.
Cins adı Latince “göbek” anlamına gelir. Cinsin yaprak yapısına işaret eder. Tür adı Latince “kayada yaşar” anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder.
Geleneksel tıpta kullanımı:
Yapraklar analjeziktir. Bitkinin suyu ve ekstraktı, epilepsi tedavisinde geleneksel olarak kullanılmıştır. Yapraklarından elde edilen lapa yanık ve haşlanmaların tedavisinde kullanılır. Yaprakların kaynatılarak idrar söktürücü olarak kullanıldığı, suyunun karaciğer ve dalak iltihaplarının tedavisinde etkili olduğu rapor edilmektedir.
Plinius: Suyu çeşitli göz rahatsızlıklarında kullanılır.
Bu belgedeki görüntüler Ayvalık Cunda adasında fotoğraflandı.